Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)

Steeds meer Nederlandse financiële instellingen meten CO2-impact van hun leningen en investeringen met PCAF - Port of Business, 11 december 2020

Gepubliceerd op: 11-12-2020

Het aantal Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen dat werkt aan het berekenen van de klimaatimpact van hun leningen en investeringen, groeit. Inmiddels zijn twintig financials met een totaal beheerd vermogen van 3,1 biljoen euro onderdeel van het Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF), dat een wereldwijde standaard heeft ontwikkeld om de CO2-uitstoot van de leningen en investeringen in kaart te brengen.

Dat blijkt uit het meest recente rapport van de Nederlandse deelnemers aan PCAF, dat vandaag is gepresenteerd tijdens het digitale Rondetafelgesprek Tweede Kamer Klimaatcommitment van de Financiële Sector.

Klimaatcommitment van de Financiële Sector in Nederland

Door hun CO2-uitstoot inzichtelijk te maken, kunnen financiële instellingen concreet invulling geven aan het commitment dat vrijwel de gehele Nederlandse financiële sector heeft gegeven aan het Nederlandse klimaatakkoord. De sector heeft onder meer beloofd de impact op het klimaat van hun leningen en investeringen te meten, daarover te rapporteren en met concrete reductiedoelen te komen.

Over PCAF

De ambitie van PCAF is dat het meten van CO2-impact met de PCAF-standaard een gangbare praktijk worden binnen de financiële sector. PCAF is in 2015 begonnen op initiatief van ASN Bank tijdens de klimaattop in Parijs. Elf Nederlandse financiële instellingen sloten zich direct aan. Inmiddels is PCAF uitgegroeid tot een wereldwijde, gepubliceerde standaard, onderschreven door het gezaghebbende GHG Protocol. Tot op heden hebben 88 financiële instellingen uit heel de wereld zich aangesloten en gecommitteerd aan de afspraak om hun CO2-uitstoot te meten en daarover te rapporteren. Zij vertegenwoordigen 18 biljoen dollar aan totale assets. Dat was vorig jaar nog 3.5 biljoen dollar.

Recentelijk zijn Invest-NL en NN toegetreden tot PCAF Nederland. De andere leden zijn ABN AMRO, Achmea Investment Management, Actiam, APG, ASN Bank/de Volksbank, a.s.r., BNG Bank. FMO, MN, NIBC, NWB, PME, PMT, Rabobank, Robeco, Triodos Bank, Van Lanschot Kempen.

Bron: Port of Business

Vragen of hulp nodig bij het voldoen aan duurzaamheidswetgeving?

Heeft u nog vragen of heeft uw organisatie hulp nodig bij het voldoen aan duurzaamheidswetgeving, neem dan contact met ons op.